výroba rostliného mléka
|

Rostlinná mléka a jak je vyrobit doma

Veganství a vegetariánství zažívají obrovský boom. Stále více lidí přechází na bezmasou stravu, taktéž se vyhýbají živočišně vyráběným produktům. Kromě upřednostňování tofu se pozornost upíná i na rostlinná mléka, která jsou po nutriční stránce naprosto skvělá. Jejich další předností je, že si je hravě vyrobíte doma. Prozraďme si, jak je vyrobit doma krok po kroku.

Ořechové nebo luštěninové?

Nabízí se otázka, z čeho se vůbec rostlinná mléka vyrábí. Kozy a krávy vyhazujeme z možností, naopak na seznam možných ingrediencí přidáváme kupu ořechů a luštěnin. Právě z nich se nápoje přidávající se do kávy nebo bramborové kaše produkují. Konkrétně lze rostlinná mléka vyrobit z:

  • Mandlí
  • Kešu
  • Hrachu
  • Sóji

A dále pak z:

  • Rýže
  • Máku
  • Slunečnicových nebo konopných semínek

Každá jedna ingredience ve svém nitru ukrývá celou spoustu zdraví prospěšných látek, které podporují normální fungování lidského těla i jeho obranný systém. Zatímco makové je zdrojem nepostradatelných vitaminů, mandlové zase veledůležitých minerálů, jako je magnezium.

Mandlové mléko je lehké a chuťově neutrální, ovesné patří alergikům

Středem pozornosti jsou především dvě rostlinná mléka, a to ovesné a mandlové. S nimi se disponuje nejvíce, tato mléka jsou i v kavárnách či supermarketech nejlépe k dostání. Zatímco mandlové se pyšní neutrální chutí, díky níž se může používat prakticky do čehokoliv, ovesné je skvělou alternativou pro alergiky. Mezi námi se totiž najde velké množství lidí alergických na oříšky. Pro ně jsou ořechová mléka nevhodná, ovšem ovesným si snahu ulevit životnímu prostředí a Zemi jako takové snadno kompenzují.

Co se týče ovesného, odborníci rádi upozorňují na jeden fakt, a sice že je o osmdesát procent méně náročné na získávání v porovnání s klasickou kravskou verzí. Spotřebuje opravdu minimální množství vody, oves nijak extrémně nezatěžuje půdu či nevypouští emise skleníkových plynů.

Hrachové mléko je novinka posledních let

Za zvláštní zmínku stojí ještě mléko hrachové, které se pomalu, ale jistě zařazuje mezi nejoblíbenější druhy. Ještě nedávno jsme se však s touto surovinou mohli setkat jen velmi výjimečně. Hrachové rostlinné mléko disponuje opravdu velkým množstvím bílkovin čili se jedná o jednu z nejlepších náhrad kravské alternativy.

Pokud si však nevyrobíte vlastní hrachové mléko a raději dáte přednost tomu kupovanému, dívejte se na složení. Do hrachového se totiž velmi často přidávají cukry.

Jak si vyrobit rostlinné mléko

Domácí výroba rostlinného mléka není ničím složitým a prakticky se u jednotlivých druhů postup skoro neliší (jen se přidá jiná hlavní ingredience).

Co budete potřebovat:

  • 150 g hlavní suroviny (oříšky, luštěniny nebo semínka)
  • 1 l vody
  • Špetka soli pro výraznější chuť
  • Možné přidat také dochucovadlo nebo vanilkový lusk

Jak postupovat:

Ze všeho nejdříve si necháme hlavní ingredienci na několik hodin odmočit ve vodě (ideálně osm hodin, nejlepší je nechat odležet ingredienci přes noc). Po namočení vodu slijeme a změklé ingredience přesypeme do uzavíratelného mixéru. Přidáme vodu a mixujeme, dokud tekutina nebude mít světlou barvu.

Po umixování si připravíme pytlíček na výrobu rostlinného mléka a skrze něj připravenou tekutinu přecedíme (dobře slouží i klasické pláténko nebo látkový kapesník). Přecedit poté můžeme ještě jednou.

Takto připravené mléko uchovejte v lednici a spotřebujte do pěti dnů.

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *