Kukuřice


|

Poradíme vám, jak dlouho vařit kukuřici

Už vás nebaví klasické přílohy k masu ve formě brambor či těstovin a chtěli byste zkusit něco netradičnějšího, nebo naopak jako vegetariáni hledáte chutnou alternativu masa na grilování s přáteli? V obou případech můžete vyzkoušet kukuřici. Ta nejen výborně chutná, ale také obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, mezi které patří například hořčík, zinek, železo, draslík či vitamín B. V dnešním článku vám poradíme, jak vlastně kukuřici připravit.

Není kukuřice jako kukuřice

Než se pustíme do samotného vaření, je třeba si uvědomit, že kukuřice existuje hned několik druhů a odrůd. Ne každá je však vhodná pro přímou konzumaci, jelikož jsou některé odrůdy vyšlechtěné za účelem krmení hospodářských zvířat či k výrobě biopaliva. V rámci kuchyně nás tedy bude zajímat primárně kukuřice cukrová. Tu však musíme kvůli vysokému obsahu cukru rychle zpracovat – po delší době začíná ztrácet nasládlou chuť a zvyšuje se v ní obsah škrobu.

Jak uvařit klas kukuřice?

Abychom zabránili ztrátě chuti, je kromě včasného zpracování a konzumace kukuřici také potřeba vhodně skladovat – rozhodně klas před uskladněním nečistěte od listů. Ty spolu s nečistotami a vlásky odstraníme až ve chvíli, kdy se chystáme kukuřici vařit.

Následně stačí klasy vložit do vroucí vody, kterou můžeme případně také osolit. Pokud zapomenete, nezoufejte, dosolit klasy můžeme až při podávání. Kukuřice by měla být po celou dobu vaření ponořená ve vodě, s výjimkou vaření v tlakovém hrnci, kdy by měla hladina vody sahat přibližně do jedné třetiny.

Vařená Kukuřice
Zdroj: Pexels.com

Jak dlouho vařit kukuřici?

Délka doby, kterou si kukuřice pobude ve vroucí vodě, závisí na mnoha faktorech. Pokud vaříme spíše menší a mladší klasy, hotová může být pěti minut. Ve většině případů však kukuřice změkne až po patnácti až dvaceti minutách. Pokud jste si kukuřici přinesli z pole, případně už vám nějakou dobu leží ve spíži, doba vaření se může vyšplhat až na jednu hodinu.

Dobu vaření však můžete výrazně urychlit použitím tlakového hrnce. Starší klasy v něm uvaříme během půl hodiny, ostatní přibližně za pět minut.

Další způsoby přípravy kukuřice

Vaření však není jediný způsob, jak připravit kukuřici ke konzumaci. Pokud spěcháte, vyzkoušet můžete například přípravu v mikrovlnné troubě, která nám při nejvyšším výkonu uvaří kukuřici během pěti minut. U předvařené kukuřice je čas vaření ještě kratší.

Jestli vás láká hodit kukuřici na gril, nezapomeňte, že je třeba ji nejprve uvařit, případně použít předvařenou. Na předvaření kukuřice nám postačí přibližně patnáct minut v horké vodě a následně dalších patnáct minut na grilu. Vždy však nezapomínejte klasy kukuřice pravidelně otáčet, aby se nepřipálily. A pokud nemáte gril, stejně dobře vám poslouží obyčejná pánev. Dobrou chuť!

5/5 - (1 vote)

www.svetla24.cz

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *