Jak dlouho vařit brambory, aby nebyly rozvařené ani syrové?
Pokud patří brambory mezi vaše oblíbené přílohy, ale ne vždy se vám povede je uvařit „tak akorát“, aby nebyly ani rozvařené, ani syrové, máme pro vás přehledný návod.
Pozor na varný typ
Než se pustíme do samotného vaření brambor, je třeba určit, jaký varný typ brambor potřebujeme. To se odvíjí zejména od jídla, které chceme z brambor uvařit. Pokud chcete uvařit brambory „na loupačku“ nebo například do bramborového salátu, zvolte varný typ A. Ten se vyznačuje hladkou slupkou a protáhlým tvarem.
Jako příloha, do polévek a gulášů se hodí varný typ B. Ty jsou o něco moučnější než varný typ A a může se snadno stát, že se při vaření rozsypou.
Posledním typem brambor je varný typ C. Jelikož se tyto brambory velice snadno rozvaří a jsou spíše moučnaté, hodí se zejména na přípravu bramborové kaše, bramboráků či bramborového těsta.
Vaření loupaných brambor
Pokud máte nejraději loupané brambory, dbejte při krájení na to, aby byly všechny kusy stejně velké. Brambory vkládáme do horké vody spolu s kmínem a solí. Nezapomeňte přiklopit pokličkou a ztlumit sporák na mírný oheň. Brambory vaříme přibližně 10 až 20 minut v závislosti na varném typu a velikosti nakrájených kousků. Okamžitě po uvaření musíme brambory slít, aby se nerozvařily. Pokud však vaříte brambory na bramborou kaši, můžete je nechat na plotně vařit až půl hodiny, aby pěkně změkly.
Brambory na loupačku
Pokud upřednostňujete brambory na loupačku, nejlepší volbou bude varný typ A. Tento způsob vaření brambor je ze zdravotního hlediska nejideálnější, jelikož na rozdíl od vaření loupaných brambor se při něm neztrácí spousta cenných vitamínů a minerálu. U pečených brambor se naopak zbytečně zvyšuje energetická hodnota a glykemický index.
Co se týče samotného vaření, je nutné zejména vybrat brambory stejné velikosti, aby se uvařily ve stejný čas. Před tím, než je vložíme vody, bychom je měli pořádně očistit a omýt. Jakmile jsou brambory čisté, vložíme je do horké vody. V okamžiku, kdy začne voda vařit, zmírníme plamen.
I v tomto případě se délka vaření odvíjí především od velikosti brambor. Obecně se však dá říci, že se doba vaření pohybuje mezi 15 až 25 minutami u ranných brambor a mezi 25 až 35 minutami u brambor starších. Zda jsou brambory uvařené však poznáte nejlépe tak, že do nich bodnete špejlí či vidličkou. Pokud jsou měkké či se dokonce rozpadají, máme uvařeno.
Další způsoby vaření
Pokud chcete vaření brambor urychlit, můžete je zkusit uvařit v tlakovém hrnci, který zkracuje dobu vaření na 5 až 10 minut. Pokud naopak chcete docílit co největšího zachování živin, vsaďte na vaření v páře. Přestože obecně záleží na velikosti brambor a výkonu parního hrnce, celková doba vaření je spíše delší, tedy 30 až 40 minut.